Categorie

Tabăra micilor iconari la Mănăstirea Lacuri de la Deleni

Data evenimentului:
Publicat

Mănăstirea Lacuri de lângă Hârlău găzduieşte, în această perioadă, cea de-a 12-a ediţie a Taberei de creaţie religioasă pentru copii „Sf. Ap. Luca“. Sub supravegherea atentă a profesorilor coordonatori, cei 30 de participanţi învaţă aici meşteşugul pictării icoanelor.

În fiecare vară, în prima săptămână a Postului Adormirii Maicii Domnului, de 12 ani încoace, Mănăstirea Lacuri se însufleţeşte de glasurile zglobii ale micilor iconari, de chipurile ce se luminează la fiecare mişcare inspirată a pensulei, de inocenţa şi frumuseţea unor copii care înţeleg să-şi petreacă o mică parte din vacanţă într-un alt mod. Pe lângă copiii de vârste mici, anul acesta organizatorii au selectat pentru tabără şi elevi din liceele de artă şi din seminariile teologice din Arhiepiscopia Iaşilor. Ceea ce e foarte important de menţionat este faptul că această tabără este oferită gratuit copiilor, aceştia fiind selectaţi în urma rezultatelor obţinute la concursuri şi olimpiade de profil, la care se adaugă şi înclinaţia artistică. De asemenea, anul acesta, printre participanţii la această tabără se numără şi premianţii concursului judeţean „Sf. Cuvioasă Parascheva“, secţiunea Pictură.

Devenită deja o manifestare de tradiţie, tabăra ce se desfăşoară la Mănăstirea Lacuri de la Deleni, într-o zonă în care natura s-a întrecut în frumuseţe, adună copii cu aplecare către pictura pe icoane. Pentru cei deja experimentaţi în această îndeletnicire, tabăra înseamnă o şansă de a-şi exersa priceperea, iar pentru cei aflaţi abia la început de drum înseamnă bucuria de a descoperi tainele picturii icoanelor. Este locul în care copiii şi tinerii prezenţi descifrează modalităţile de realizare a unei icoane în tehnica bizantină, dar în care pot să înveţe şi semnificaţia şi importanţa reprezentării sfinţilor în cadrul Bisericii noastre. Icoanele realizate în tehnica bizantină se lucrează cu pigmenţi pulbere şi gălbenuş de ou, pe grupuri de culori.

În tabăra de la Mănăstirea Lacuri, lucrurile se desfăşoară sub semnul cuminţeniei, al copilăriei trăite curat şi frumos. Scopul taberei este nu doar cel de relaxare, de odihnă, ci şi de dezvoltare a spiritului de creativitate a celor care participă. „Copiii pot să-şi exprime sentimentele de dragoste şi de ataşament, de credinţă prin desen mai mult decât prin cuvânt. Chiar şi cei care consideră că nu sunt talentaţi sunt încurajaţi, pentru că ei, prin linie şi culoare, reuşesc să transmită un mesaj“, a declarat prof. Maria Orzetic, profesor coordonator în cadrul taberei.

Sub îndrumarea atentă a profesorilor coordonatori ai taberei, Dorin Marian Orzetic, Rodica Curcă, Maria Budacea, Maria Orzetic, Laura Crăciun şi Gabriela Onofrei, micii iconari au dus la bun sfârşit lucrările pe care le-au început, acestea urmând să constituie obiectul unei expoziţii ce va fi organizată la final de tabără.

Premierea şi închiderea festivă a taberei vor avea loc mâine, după oficierea slujbei Sfintei Liturghii. Potrivit organizatorilor, munca şi râvna micilor participanţi vor fi răsplătite cu premii oferite de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi World Vision România.

Scurt istoric al Taberei „Sfântul Apostol Luca“

Prima ediţie a Taberei de creaţie religioasă „Sf. Ap. Luca“ de la Mănăstirea Lacuri, Deleni, a avut loc în anul 2000, iniţiatori şi organizatori fiind Protopopiatul Hârlău şi Mănăstirea Lacuri, Deleni.

Tabăra de la Deleni s-a născut din dorinţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca în fiecare protopopiat să se dezvolte activităţile cu tinerii. Ajunsă astăzi la cea de-a 12-a ediţie, tabăra este oferită gratuit copiilor şi tinerilor din toată Moldova. „Tabăra a pornit ca urmare a dorinţei Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, de a dezvolta noi, preoţii protopopi, acţiuni cu tinerii. Mi-am propus iniţial organizarea unei expoziţii, însă ne-am gândit şi am ajuns la concluzia că mai curând ar fi benefic să-i adunăm pe tineri să realizeze aceste icoane. Ulterior, Bunul Dumnezeu mi l-a scos în cale pe prof. Dorin Marian Orzetic şi, când am văzut ce talent are în a lucra cu copiii, am menţinut legătura aceasta frumoasă în fiecare an“, a explicat pr. Nicolae Crăciun, protopopul Protopopiatului Hârlău, iniţiatorul taberei.

Sursa: doxologia.ro

Citește alte articole despre: